Snøen nærmet seg 1,5 meter i vinter, og Gartneren i meg sov som Bjørnen i sitt lune hi, og glimret med sitt fravær av motivasjonene og lysten til å så noe som helst i år.
Men jammen smeltet snøen nå ut i Mai og gartneren glipper med øynene og ser ut over hagen og tenker på alt som skulle vært sådd alt i Januar – februar- mars og april.
Da blir jeg så lykkelig når jeg oppdager grønne fine spirer i kjøkkenhagen.

Pipeløk

Pipeløk overvintrer under snøen
Frø kjøpt fra Impecta for mange år siden som
» Salladsløk» . Jeg bruker den, som jeg bruker vårløk om våren og sommeren. utover høsten blir den større og brukes i stede for purre i lapskaus og supper,
Jeg lar alltid noen planter få gå i blomst om sommeren. Disse danner frø, som igjen frør seg og spirer våren etter.
Disse flytter jeg til årets plass for løk, i følge vekstskifteplanen.

Det fin
Løk i Kjøkkenhagen

Gressløk


Mer løk. Gressløken kommer også tidlig. Denne gamlesorten som jeg fant her på gården er veldig voksevillig og er nå en hekk rundt urtebedet.

Jordskokk

Jordskokk er en knoll med en viss nøtteaktig smak. Planten er i slekt med solsikke og får små gule blomster på høsten.
Du kan begynne å høste jordskokk så for telen har gått så du får satt greipet i jorden.
Knollene kan være vanskelig å lagre så grav heller opp ettersom du skal bruke dem. Skrubb dem for jord og lag Jordskokksuppe. Skjær med ostehøvel, tynne skiver som du steker i stekepanne. Ha på salt og pepper og pynt suppen med.

Jordskokk kan også fungere som en hekk som vokser seg ca. 150 cm på en sommer og visner så ned på høsten.

Jordskokk Permakultur